Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Nožem do zad chrapounovi

Během posledních pěti let se pohled Romů na bílou populaci radikálně změnil: z "hloupých gádžů" se stali "tvarohové držky" nebo "chrapouni". Tvrdí to alespoň Ivan Veselý (30), vedoucí sekretariátu Rady Romského demokratického kongresu.

Během posledních pěti let se pohled Romů na bílou populaci radikálně změnil: z „hloupých gádžů“ se stali „tvarohové držky“ nebo „chrapouni“. Tvrdí to alespoň Ivan Veselý (30), vedoucí sekretariátu Rady Romského demokratického kongresu. Právě on je jedním z autorů Situační zprávy romské menšiny v České republice. Analýza, kterou si objednalo a financovalo UNESCO, říká jemnější řeči totéž, a nadto nešetří kritikou vládních míst. Kopii zprávy hodlá Veselý mj. zaslat také předsedovi výboru pro lidská práva amerického Kongresu Thomasu Lantosovi, v minulých dnech ji obdržel i premiér Klaus.

Až přijdou černí panteři

Podle zprávy Romové pokládají své bílé spoluobčany za „osoby s negativními morálními vlastnostmi, jako je zištnost, podlézavost, hrabivost, přetvářka, samolibost a sobectví“. Obdobně negativní názor mají Romové na české úřady. K nedůvěře přispěl i fakt, že soudy nebyly až donedávna schopné důsledně postihovat rasově motivované útoky, což prý u Romů vedlo až k dohadům o „existenci státní politiky pasivní podpory rasismu“.Ivan Veselý přitom nevylučuje, že by se Romové mohli brzy přestat spoléhat na stát a brát se za svá práva po vzoru amerického hnutí černých panterů z šedesátých let. Veselý, bývalý voják z povolání a absolvent sociologie na Karlově univerzitě, říká vlastně dva roky totéž. Už v březnu 1993 upozorňoval, že mladým radikálním Romům brzy dojde trpělivost a začnou brát spravedlnost do vlastních rukou. "Nebudeme se dívat, jak někdo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].