Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Vzpoura učitelů

Vláda se v některých věcech chová, jako by v příštích volbách počítala s prohrou - jinak se nedají vysvětlit časované bomby, které chystá svým nástupcům.

Vláda se v některých věcech chová, jako by v příštích volbách počítala s prohrou - jinak se nedají vysvětlit časované bomby, které chystá svým nástupcům. Nejznámější z nich je ekonomicky nesmyslně nízké nájemné, které brání výstavbě nových bytů a způsobuje chátrání stávajících. Druhou bombou jsou stejně nesmyslně nízké platy učitelů. Pokud by takto úsporně odměňovala své vysokoškolsky vzdělané pracovníky soukromá firma, zkolabovala by do dvou let. Bomba tiká již delší dobu, ale větší pozornost vzbudila až v souvislosti se stávkou, kterou na červen ohlásily některé jihomoravské školy.

Kolik si zaslouží

Spory o výši učitelských platů obvykle vyvolávají na veřejnosti silné emoce. Za nimi se někdy ztrácí podstata věci. Například vůbec nejde o to, jestli je mzda od pěti do osmi tisíc hodna učitelského povolání. Z ekonomického hlediska samozřejmě nemůže být mzda hodná, ani nehodná. Může však být rovnovážná, nebo nerovnovážná - podle toho, jestli vyrovnává nabídku pracovní síly s poptávkou po ní, nebo ne. V případě učitelů základních škol je poptávka po pracovní síle poměrně stálá; nechceme-li opět zrušit malotřídky a zvýšit počet dětí ve třídě na čtyřicet, nedá se s ní moc dělat. Rovnovážného stavu je tedy nutno dosahovat změnou nabídky. Mzda není sice jediný faktor, který nabídku ovlivňuje (jsou tu například i dvouměsíční prázdniny), je však dominantní. V našich státních školách je tak nízká, že potřebnou nabídku ani zdaleka nevyvolá.Jak je nízká, to…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].