Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Rakousko na rozcestí

Rakousko platilo po celou poválečnou éru za ostrov stability, v němž tak trochu přežívaly staré dobré jistoty někdejší monarchie. U vlády se mírumilovně střídaly dvě strany, hospodářství prosperovalo a sociální vymoženosti byly téměř socialistické.

Rakousko platilo po celou poválečnou éru za ostrov stability, v němž tak trochu přežívaly staré dobré jistoty někdejší monarchie. U vlády se mírumilovně střídaly dvě strany, hospodářství prosperovalo a sociální vymoženosti byly téměř socialistické. Dnes se však jistoty začínají hroutit: obchodní řetěz Konsum zbankrotoval a bude rozprodán po částech, kardinál Groer je obviněn z pederastie, ve vládě kancléře Vranitzkého se necelých šest měsíců po volbách vyměnila třetina ministrů a další zřejmě budou následovat. Sloupy, na nichž stál poválečný politický systém, se viklají.

Lidovci stále na sestupu

Předzvěst hrozící laviny znamenaly hned čtyři rezignace na ministerská křesla, předložené kancléři Vranitzkému: své funkce ve vládě se vzdal nejprve ministr financí Lacina, po něm následovali další tři členové kabinetu. Tím odešla plná polovina z celkem osmi ministrů Sociálně demokratické strany Rakouska, která vládne už třetí volební období v koalici s Rakouskou lidovou stranou. Přinejmenším další dvě změny - na křeslech vicekancléře, jímž je šéf lidovců Erhard Busek, a ministra zahraničí, jež patří Aloisu Mockovi - budou zřejmě následovat po sjezdu lidové strany 22. dubna. Rakouský tisk ale už spekuluje o tom, zda se dnešní vládní koalice vůbec udrží do příštích parlamentních voleb v roce 1998. Jejím slabým bodem je totiž menší z partnerů, Rakouská lidová strana, jež stále ztrácí.Lidovci bývali až do roku 1970 „kancléřskou“ stranou, z níž se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].