Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Oscar není značka kvality

Je filmový Oscar měřítkem kvality? Andrej Tarkovskij ho nikdy nezískal, Spielberg na něj čekal dvacet let. Světoví režiséři, kteří postavili film na roveň velké literatury a jejichž dílo vyvolalo vlny epigonství, se k němu dopracovali podobně jako minulé pondělí Michelangelo Antonioni: bylo mu třiaosmdesát a ochrnutí mu bránilo vzít cenu do ruky a mluvit.

Je filmový Oscar měřítkem kvality? Andrej Tarkovskij ho nikdy nezískal, Spielberg na něj čekal dvacet let. Světoví režiséři, kteří postavili film na roveň velké literatury a jejichž dílo vyvolalo vlny epigonství, se k němu dopracovali podobně jako minulé pondělí Michelangelo Antonioni: bylo mu třiaosmdesát a ochrnutí mu bránilo vzít cenu do ruky a mluvit. Stovky vynikajících filmů nebyly na Oscara ani navrženy, zatímco jej dostalo mnoho průměrných filmů. A nejen to: udělení Oscara prolhanému Menšovovu filmu Moskva slzám nevěří za rok 1979 bylo ostudné. Přesto není žádná filmová cena na světě tak respektována tiskem, publikem i producenty. Dobře to zdůvodnil Jiří Menzel: hlavním smyslem udílení Oscarů je přitáhnout pozornost veřejnosti k filmu všeobecně. To je totiž jediný zájem, který filmové profesionály na celém světě spojuje: všichni potřebují publikum. Čím více skandálů, hluku a pompy se kolem Oscara odehraje, tím je to pro všechny lepší.

Akademie slavných

Poprvé to napadlo legendárního producenta Samuela Goldwyna roku 1927. Z jeho iniciativy vznikla původně šestatřicetičlenná Akademie filmového umění a vědy (Academy of Motion Picture Arts and Sciences), jejímiž členy se stávali nejznámější američtí filmaři. Prvnímu udílení cen Akademie přihlíželo na soukromé večeři 250 pozvaných. Příští rok pro velký zájem veřejnosti vysílal předávání cen rozhlas. Akademie nabírala další členy a rozšiřovala hospodářské i tvůrčí aktivity, ale tou nejznámější…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].