Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

KDS na prodej

Do příštího parlamentu se dostaneme, žádný strach, tvrdí rok a čtvrt před parlamentními volbami zakladatel Křesťanskodemokratické strany Václav Benda.

Do příštího parlamentu se dostaneme, žádný strach, tvrdí rok a čtvrt před parlamentními volbami zakladatel Křesťanskodemokratické strany Václav Benda. Jeho slova je třeba brát vážně i přesto, že „slušná konzervativní politika“ v podání KDS má podle průzkumů jen o málo víc než jedno procento příznivců. Důvod je jednoduchý: KDS se již definitivně vzdala snu o samostatné existenci a poprvé od svého vzniku projevila zájem sloučit se s některým ze svých koaličních partnerů. Otázkou však zůstává kdy, jak a s kým.

Dvě nabídky

I když si zatím představitelé křesťanských demokratů dávají velký pozor, aby si dopředu nezatarasili cestu k žádné ze stran vládní koalice, je téměř jisté, že ze hry už vypadla ODA. Naznačují to i slova předsedy poslaneckého klubu KDS Marka Bendy, který v souvislosti se skandály kolem Aliance řekl: „Pokud ODA výrazně nezmění své chování, nebudeme s ní jednat“. V úvahu tedy připadají už jen dva partneři, přičemž s oběma má KDS své zkušenosti. Při prvních volbách se totiž Benda a spol. dostali do Parlamentu díky koalici s lidovci (po vzájemných neshodách o program i název se ale koalice po dvanácti měsících rozpadla) a v roce `92 jim k poslaneckým křeslům pro změnu pomohla ODS. Ani toto partnerství však není zcela bezproblémové: přes ideologické souznění se totiž obě strany liší v názorech na některé klíčové otázky - například restituce církevního majetku či sociální reforma. Koho si tedy nakonec KDS vybere není dosud jasné. …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].