Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Do Chorvatska bez obav

Josip Manulič v roce 1989 spoluzakládal dnešní vládní stranu HDZ (Chorvatské demokratické společenství), o rok později se stal poslancem parlamentu a v letech 1990-93 působil jako šéf chorvatské tajné služby.

Josip Manulič v roce 1989 spoluzakládal dnešní vládní stranu HDZ (Chorvatské demokratické společenství), o rok později se stal poslancem parlamentu a v letech 1990–93 působil jako šéf chorvatské tajné služby. V roce 1993 však z HDZ vystoupil a podílel se na vzniku dnes nejsilnější opoziční strany HND (Chorvatští nezávislí demokraté).

Tudjmanova zbrklost

Jak se staví opozice k mandátu mírových sil OSN v Chorvatsku?

Nový mandát s novým názvem a všemi případnými změnami nemůže dosavadní stav podstatně ovlivnit. Těžko můžeme doufat v zázraky a rychlý pokrok. Prodloužení mandátu proto můžeme přijímat se smíšenými pocity, ale zároveň jako momentální realitu, jíž se nelze vyhnout. Pokus o vojenské řešení by pravděpodobně znamenal totální válku a ta by zase s největší pravděpodobností znamenala pro Chorvatsko totální porážku.

V čem vidíte hlavní důvod ultimáta, jež dal prezident silám OSN?

Ultimátum bylo zbrklým tahem Tudjmana. Chtěl tím vynahradit nezdary a chyby, které udělal dříve. Ty mají společného jmenovatele - zůstává nevyřešen problém uprchlíků, potažmo reintegrace zmíněných zón do Chorvatska. Takto prezident vzbudil plané naděje u lidí, kteří se chtěli vrátit do svých domovů, aby je vzápětí zklamal.

Kritizujete zbrklost prezidenta a vlády. Nemůže snad k nějaké zbrklé akci dojít i v průběhu sezóny? Mohou se čeští turisté chystat do Chorvatska, nebo raději jinam?

Mohou přijet zcela bez obav. Z hlediska…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].