Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Volejte předsedovi

Podnikatel Martin Mossinger ještě před půl rokem netušil, že se má stát mužem s posláním. Světlo se rozsvítilo náhle a zažehlo jeho vlastenectví.

Podnikatel Martin Mossinger ještě před půl rokem netušil, že se má stát mužem s posláním. Světlo se rozsvítilo náhle a zažehlo jeho vlastenectví. „Prostě jsem pocítil, že už dál nemohu nečinně přihlížet, jak vláda prodává do ciziny nejlepší český podnik,“ vysvětluje sedmadvacetiletý muž. Zhruba v půli března se mlhavé představy proměnily v čin: na protest proti vládní představě o privatizaci telekomunikací založil Mossinger sdružení drobných akcionářů firmy SPT Telecom a jako v té době jediný člen se mu postavil do čela.

Sejdeme se na Strahově

Martin Mossinger se nikdy dříve o chod telekomunikačního gigantu nezajímal; veškerý čas mu pohlcovala vlastní firma na montáž počítačových sítí. K akci ho přimělo teprve odvolání bývalého ředitele Jiřího Makovce: „V jeho osobě se Telecom připravil o největšího odborníka.“ Spolu s tím byl dalším motivem vzpoury i nesouhlas s oficiální snahou najít Telecomu tzv. strategického partnera ze zahraničí. Podle Martina Mossingera nic takového nepotřebujeme a stačíme si sami. „Jediné, co Telecomu v této chvíli schází, je asi pět miliard dolarů. Peníze můžeme získat od našich nebo zahraničních bank,“ říká podnikatel. Při úvahách, jak své vize prosadit, připadl na myšlenku občanského sdružení.Na první pohled se zdá, že navázat nitky mezi 180 000 lidmi (právě tolik diků dostalo v kuponové privatizaci akcie Telecomu) je pro osamělého jedince neřešitelný úkol. Martina Mossingera to však netrápí. Poté, co se svými…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].