Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Mezi úspěchem a fiaskem

Minulý týden se do Paříže sjeli ministři zahraničních věcí zemí sdružených v Organizaci bezpečnosti a spolupráce v Evropě (dříve KBSE), aby podepsali Pakt stability.

Minulý týden se do Paříže sjeli ministři zahraničních věcí zemí sdružených v Organizaci bezpečnosti a spolupráce v Evropě (dříve KBSE), aby podepsali Pakt stability. A i když snaživě naplňovali přípitek pronesený francouzským ministrem pro evropské záležitosti Lamassourem na „vytvoření oblasti dobrého sousedství a spolupráce v Evropě“, dvoudenní summit skončil ve skutečnosti jen polovičním úspěchem, neřku-li polovičním fiaskem.

Maďarsko v centru pozornosti

Česká média sledovala summit hlavně prizmatem základní smlouvy mezi Maďarskem a Slovenskem, podepsané těsně před jeho zahájením. Nebyla to náhoda. Maďarsko-slovenská smlouva je totiž spolu se stále ještě nepřipravenou, avšak už dosti pokročilou smlouvou mezi Maďarskem a Rumunskem posledním dokumentem, který ještě schází v sérii dvoustranných smluv mezi zeměmi střední Evropy. Pracovalo se na ní neobvykle dlouho, téměř čtyři roky. A kdoví, jak dlouho by se práce ještě táhly, nebýt stále netrpělivějšího postoje západních zemí.Především USA a Francie v poslední době otevřeně hrozily, že pokud se práce na smlouvě dále protáhnou, Bratislava i Budapešť se ocitnou na vedlejší koleji, co se týče zapojení do Evropské unie a Severoatlantické aliance. Proto je zmíněná smlouva zčásti plodem vynuceného kompromisu. Proto se obě strany rozhodly přejít mlčením tak zásadní záležitost v maďarsko-slovenských vztazích posledních let, jakou je spor o vodní dílo Gabčíkovo-Nagymaros. A proto v jiné velmi citlivé…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].