Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Když schází selský rozum

Nedávno se redaktoři týdeníku Der Spiegel v rozhovoru zeptali Ralfa Dahrendorfa, kde vyrůstají nové politické síly, které by měly razit ducha jedenadvacátého století.

Nedávno se redaktoři týdeníku Der Spiegel v rozhovoru zeptali Ralfa Dahrendorfa, kde vyrůstají nové politické síly, které by měly razit ducha jedenadvacátého století. Slavný sociolog, rektor oxfordské St. Anthony`s College a - jako Baron of Clare Market in the City of Westminster - člen britské Sněmovny lordů odpověděl: „Při obraně proti fundamentalismu a asijskému autoritářství.“ Zajímavá věc. Guru všech liberálů neřekl „v prosazení se“ nebo „v soutěži“, jak by odpovídalo liberálnímu pojetí svobodného a otevřeného střetu názorů, ale „při obraně“. Zdá se tedy, že situace začíná být vážná, že Západ se skutečně ocitá v defenzivě. Pochopitelně se naskýtají otázky: Lze tento nepříznivý vývoj zvrátit? a pokud ano, může se Západ prosadit proti fundamentalismu i asijskému autoritářství zároveň? Jinými slovy - je možné házet do jednoho pytle například Írán a Singapur?

Zlaté časy dělových člunů

Před sto čtyřiceti lety stačila návštěva amerického komodora Perryho s několika loděmi v Tokiu, aby Japonsko přistoupilo na požadavky Západu a postupně se otevřelo světu. Éra politiky dělových člunů je však už dávno ta tam. Před padesáti lety všechny státy o překot podepisovaly Chartu OSN a začínaly vytvářet „světové společenství“. Na první pohled se tak mohlo zdát, že západní hodnoty, na nichž OSN spočívala a dodnes spočívá, jsou skutečně univerzální. Avšak i tato éra již skončila.Pro ilustraci se nabízí celá řada příkladů, ale nejvýraznější stále zůstává Írán a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].