Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Vzdělání je investice

Prahu nedávno navštívil Gary Stanley Becker (*1930 v Pensylvánii, USA), jeden z nejznámějších současných světových ekonomů, nositel Nobelovy ceny za ekonomii za rok 1992.

Prahu nedávno navštívil Gary Stanley Becker (*1930 v Pensylvánii, USA), jeden z nejznámějších současných světových ekonomů, nositel Nobelovy ceny za ekonomii za rok 1992. G. S. Becker, dnes profesor ekonomie a sociologie na chicagské univerzitě, jako jeden z prvních ekonomů rozvedl a doložil teorii zabývající se úlohou „lidského kapitálu“ v ekonomice (investice do vzdělání a jejich návratnost, příprava na pracovišti, vývoj a struktura mezd ve společnosti apod.). Z jeho spisů jsou nejznámější Ekonomie diskriminace (1957), Lidský kapitál (1964), Ekonomický pohled na lidské chování (1976) a Pojednání o rodině (1981). O pražské návštěvě profesora Beckera přinášíme ještě krátkou informaci na str. 6.

Stále častěji je slyšet volání po tom, aby ekonomie daleko více spolupracovala s ostatními vědami.

S tím naprosto souhlasím. Jak asi víte, jsem rovněž profesorem sociologie na univerzitě v Chicagu - úzce spolupracuji se sociology (vedu osobně sociologický seminář), ale také s psychology, filozofy, biology a právníky. Osobně mám zájem především o vztahy mezi biologií a ekonomií. Moderní sociální biologie totiž vychází z velice podobných konceptů jako ekonomie. Ale není to až tak úplně nová věc: Darwin jako otec moderní biologie často tvrdil, že byl velice ovlivněn čtením prací ekonoma Thomase Malthuse. Stále větší vliv má na ekonomii psychologie (analýzy vnímání a zkresleného vnímání). A naopak řada psychologů využívá…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].