Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Svým váháním vláda ztratila tři roky

Spotřeba benzinu v České republice výrazně poroste a ten, kdo bude benzin na český trh dodávat, se může těšit na velké a stabilní zisky. Právě o tom je privatizace rafinersko-petrochemického komplexu (a v tom je také zřejmá paralela s privatizací SPT Telecom).

Spotřeba benzinu v České republice výrazně poroste a ten, kdo bude benzin na český trh dodávat, se může těšit na velké a stabilní zisky. Právě o tom je privatizace rafinersko-petrochemického komplexu (a v tom je také zřejmá paralela s privatizací SPT Telecom). A o tom jsou ony známé fikce s jediným mottem: když české rafinerie získají zahraniční ropné monopoly, spolknou s nimi i budoucí zisky, zatímco český stát jen spláče nad výdělkem.V prvé řadě platí, že ať vstoupí do petrochemického komplexu kdokoli - Shell z Nizozemí či Agip z Itálie nebo Chemapol z Vršovic - komplex pořád zůstane v Litvínově a v Kralupech. Za druhé z hlediska státu je zcela lhostejné, kdo to bude, protože daně z příjmu bude platit každý. A za třetí nikde není zaručeno, že oním velkým dodavatelem benzinu na český trh musí být rafinerie v Česku. Když bude na Moravu proudit levnější benzin ze Slovnaftu, bude se tam kupovat benzin slovenský, když poteče do Čech levný benzin z Německé Leuny, bude se kupovat ten.Pokud nemá český stát skutečně splakat nad výdělkem, musí mít rafinerie na jeho území velké příjmy a z nich odvádět velké daně. Bez velkých investic tyto příjmy dosáhnout nelze. VJtom panuje shoda mezi všemi, kteří do privatizace rafinersko-petrochemického komplexu mluví.

Jen peníze nestačí

Odpůrci vstupu zahraničního partnera tvrdí, že stačí sehnat na investice dost peněz a pustit se do díla. Jiní experti poukazují na to, že skutečně moderní know-how (nejen…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].