Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Na pozadí drog

Jeden z jihoamerických diplomatů v Mexico City si novinářům postěžoval: "Je to nefér. Každý ví o množství drog, které projde přes Mexiko do Spojených států, ale Mexiko představuje pro USA druhý či třetí největší trh a se zákazníkem se přece nezachází špatně.

Jeden z jihoamerických diplomatů v Mexico City si novinářům postěžoval: „Je to nefér. Každý ví o množství drog, které projde přes Mexiko do Spojených států, ale Mexiko představuje pro USA druhý či třetí největší trh a se zákazníkem se přece nezachází špatně. Když nic jiného, drogová korupce v Mexiku je mnohem horší než v Kolumbii.“ Tato slova zazněla minulý týden, poté, co vešlo ve známost, že bývalý mexický prezident Carlos Salinas de Gortari údajně emigroval do Spojených států.

Kdo stojí za atentáty

Prvních sto dní vlády Salinasova nástupce, Ernesta Zedilla Ponceho, bylo jedním z nejhorších období, jaké Mexiko zažilo od revoluce v druhém desetiletí tohoto století. Prezident Zedillo nastoupil v prosinci. Od té doby se přes Mexiko valí jedna vlna pohrom za druhou. Zedillo si však počíná statečně a do centra dění se v posledních týdnech dostal právě jeho předchůdce.Ekonomická politika prezidenta Salinase si získala uznání a přivedla Mexiko například k členství v Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD, 25 nejrozvinutějších zemí světa) či k dohodě NAFTA - zóně volného obchodu s USA a Kanadou. Loni se však odehrálo něco, co otřáslo již šestašedesát let vládnoucí Institucionální revoluční stranou (PRI) v samých základech. Na jaře byl zabit její prezidentský kandidát Luis Donaldo Colosio, na podzim zastřelili jednoho z předáků strany, José Franciska Ruize Massieua. Zpočátku se atentáty spojovaly výhradně s narkomafií, ale v posledních…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].