Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Gary Stanley Becker v Praze

Na pozvání Liberálního institutu navštívil před deseti dny Prahu profesor Gary Stanley Becker, jeden z nejznámějších současných světových ekonomů, nositel Nobelovy ceny za ekonomii za rok 1992 a profesor chicagské univerzity.

Na pozvání Liberálního institutu navštívil před deseti dny Prahu profesor Gary Stanley Becker, jeden z nejznámějších současných světových ekonomů, nositel Nobelovy ceny za ekonomii za rok 1992 a profesor chicagské univerzity. Prof. Becker se proslavil svou vědeckou prací na poli teorie lidského kapitálu, ale není to pochopitelně zdaleka jediné, čím se zabývá.

Další důležitou prací prof. Beckera jsou analýzy úlohy rodiny či domácnosti ve společnosti: dříve se předpokládalo, že domácnosti se rozhodují mezi spotřebou a volným časem. Becker přirovnává domácnosti „k menším továrnám“ a dokládá, že na některé zdánlivě spotřebitelské statky lze v rámci domácnosti pohlížet jako na investice. Předtím ekonomové považovali prakticky vše, co se v domácnosti kupuje, za spotřebu. Zatímco například konzumace potravin jistě spotřebou je, koupě auta může být investicí. Toto rozlišení může ekonomům pomoci lépe pochopit, jak vlastně domácnost funguje.

Becker také navrhl přirovnat děti k předmětům dlouhodobé spotřeby: na rozdíl od jiných statků, jejichž spotřeba se s rostoucím příjmem zvyšuje, rodiny s vyšším příjmem očekávají od dětí spíše větší „kvalitu“. Protože rodiče chtějí dětem zajistit lepší podmínky, než mají sami, investují do jejich „lidského kapitálu“. Becker tak významně přispěl k vysvětlení poklesu porodnosti v průmyslových zemích. Zabýval se také „zločinem a trestem“ a dokládá, že s výjimkou psychopatů zvažuje většina zločinců zcela racionálně náklady a výnosy své…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].