Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Nespoléhat se na Jelcina

Dr. Ariel Cohen patří k významným americkým analytikům dění v Rusku a v prostoru bývalého SSSR - tzv. kremlologům. Narodil se v SSSR, ale rodině se podařilo emigrovat.

Dr. Ariel Cohen patří k významným americkým analytikům dění v Rusku a v prostoru bývalého SSSR - tzv. kremlologům. Narodil se v SSSR, ale rodině se podařilo emigrovat. Vystudoval politologii, rusistiku, práva a mezinárodní vztahy na Tufts University ve státě Maryland a na univerzitě Bar Ilan v Izraeli. Poté přednášel na Loyola Marymount University v Los Angeles a zasedal v představenstvu Kalifornsko-ruského obchodního sdružení. Nyní působí ve washingtonské nadaci Heritage Foundation a zároveň jako poradce kongresmanů, vládních úředníků i obchodníků v záležitostech týkajících se americko-ruských vztahů. Je stálým komentátorem Hlasu Ameriky, Radia Svobodná Evropa, Radia Svoboda a listu The Washington Times; pravidelně vystupuje v pořadech televizních stanic CNN, NBC, BBC a dalších. Napsal knihu Ruský imperialismus: vzestup a pád, která vyjde v letošním roce. Prahu navštívil na pozvání Klubu Mediator, člena Windsorské skupiny.

Oč jde v dnešním Rusku především?

Nyní probíhá boj mezi těmi, kteří si představují Rusko jako národní stát, a těmi, kteří by chtěli novou imperiální říši. A naneštěstí v Rusku stále více lidí věří, že nové impérium by vzniknout mělo - možná s výjimkou baltských zemí, ale včetně Ukrajiny, Kavkazu a střední Asie.Na druhé straně vidíme chaos a další rozpad. Řada Rusů dnes mluví o úplné privatizaci spravedlnosti. Někdo vám dluží peníze, tak vezmete pistoli a dojdete si pro ně. Tak se nedělá byznys v civilizovaném světě.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].