Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Byrokratická definitiva

Česká vláda má v brzké době rozhodnout o návrhu zákona o státní službě. Mezi politiky a byrokraty se o této normě mluví jako o tzv. definitivě.

Česká vláda má v brzké době rozhodnout o návrhu zákona o státní službě. Mezi politiky a byrokraty se o této normě mluví jako o tzv. definitivě. Jde o zákon, který by měl státním úředníkům dát nejen jistotu zaměstnání až do důchodového věku, ale také jim například přiznat delší dovolenou a nárok na 70 % platu v případě, že pro ně zrovna není práce. Přestože je tedy „definitiva“ formálně jen obyčejným zákonem, půjde o opatření téměř ústavního charakteru. Má-li totiž být něco „definitivní“, respektive má-li stát svým úředníkům něco natrvalo zaručit, není možné, aby byl tento zákon příštími vládami a parlamenty libovolně měněn, nebo dokonce rušen. Je proto poněkud zarážející, jak malé pozornosti se těší zákon, jehož přijetí zásadně ovlivní charakter české společnosti a kvalitu její demokracie.

Strach z rozhodování

Byrokracie - nikoliv v pejorativním slova smyslu - musí existovat vždy a v každém státě. Proto je v zájmu každého občana, a to bez ohledu na jeho politické názory, aby pracovala co nejefektivněji, a zároveň co nejúsporněji. Ekonomická věda (obor nazývaný teorie veřejné volby - public choice) uvádí tyto základní definiční znaky byrokracie: Úředníci všude na světě trpí averzí k riziku, neochotou rozhodovat (rozhodnutí oddalují a odkládají), mají snahu maximalizovat rozměr svého úřadu a zneužívat informační převahy. V zájmu většiny společnosti je naopak co nejvíce omezit dopad těchto „vad na kráse“.Pokusme se proto nejprve podívat na princip…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].