Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Porozumění snění

Včera v noci se mi zdálo - tak civilně nazval švýcarský psycholog a psychiatr Medard Boss svou práci, věnovanou fenomenologickému pojetí snu, jejíž český překlad vyšel před více než půl rokem a zůstal překvapivě recenzentsky nepovšimnut.

Včera v noci se mi zdálo - tak civilně nazval švýcarský psycholog a psychiatr Medard Boss svou práci, věnovanou fenomenologickému pojetí snu, jejíž český překlad vyšel před více než půl rokem a zůstal překvapivě recenzentsky nepovšimnut. Přitom se tu - u nás vůbec poprvé - širší veřejnosti představuje psychoterapeutický směr známý jako existenciální analýza, analýza existence či daseinsanalýza.Bossova útlá, ale obsahově hutná práce se zabývá praktickými (terapeutickými) postupy existenciálního přístupu k „snění“. To je mimochodem pro autora klíčový termín. Oproti výkladům ve známých teoriích snu se ostražitě vyhýbá termínu „sen“, který zpředmětňuje a předem deformuje podstatu lidského bytí, jak se nám ve snění odkrývá. Namísto něho užívá podstatné jméno slovesné, které je bližší slovesu snít a zachovává jeho vztahový a průběhový charakter…Abychom lépe pochopili filozofické zázemí, jež tvoří rámec Bossova pojetí snění, je nutno se vrátit k historickému mezníku v roce 1900. Tehdy vyšla dvě díla, která představují výrazný zlom v myšlení 20. století a jejichž podněty nás nepřestávají inspirovat ani na jeho blížícím se sklonku. Shodou okolností napsali obě díla naši kompatrioti z Moravy: na jedné straně je to Freudův Výklad snů, na druhé Husserlova Logická zkoumání.

Freud

Není sporu o tom, jak převratný přínos představuje fakt, že Freud zavedl do psychologie koncepci nevědomí a zaměřil ji k problematice tradičně přehlížené tzv. seriozní vědou …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].