Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Lidé nás musí mít rádi,

Nový policejní prezident ČR Oldřich Tomášek (*1956 v Plzni) maturoval na střední zemědělské technické škole, od r. 1977 však pracuje u policie: nejprve v pořádkové službě (Rotava, Sokolov), později jako vyšetřovatel hospodářské kriminality (Sokolov, Plzeň-jih), odkud odešel na vlastní žádost zpět k pořádkové službě.

Nový policejní prezident ČR Oldřich Tomášek (*1956 v Plzni) maturoval na střední zemědělské technické škole, od r. 1977 však pracuje u policie: nejprve v pořádkové službě (Rotava, Sokolov), později jako vyšetřovatel hospodářské kriminality (Sokolov, Plzeň-jih), odkud odešel na vlastní žádost zpět k pořádkové službě. Absolvoval praporčickou školu VB, důstojnický „vzdělávací cyklus“ (1985) a měsíční kurz pro vyšší policejní důstojníky v národní policejní škole v anglickém Bramshillu; v současné době studuje na Policejní akademii ČR. Jeho kariéra začala stoupat v roce 1989. Před tím, než se stal policejním prezidentem ČR (1. 1. 1995), působil jako vysoký policejní důstojník v Kraslicích, Plzni, Rokycanech a v Chebu. Je ženatý.

Film, literatura a televize vytvořily mýtus velkého detektiva. Existuje něco takového?

Pokud se nějaký člověk s takovou rolí ztotožňuje, není podle mne soudný. Policie je útvar složený z policistů na ulici, kriminalistů, kteří objasňují trestné činy, techniků kriminalistického ústavu, vyšetřovatelů. To jsou všechno lidi, kteří pracují na spáchaném zločinu. Jejich činnost je vymezena zákonem. Každý má svou přesně určenou roli, jejich výstupem je trestní spis, který jde k soudu. U nás prostě není možné si hrát na velkého detektiva.

Co je to vlastně policejní profesionál?

Když někdo nastoupí k policii, zažere se do problémů, rychle se učí a dělá práci ne kvůli penězům, ale kvůli přesvědčení, tak je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].