Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Jak dál v sociální politice

Takzvaná sociální reforma je poslední velký úkol, který si Klausova vláda předsevzala do příštích voleb uskutečnit. Jeden z jejích nejdůležitějších kroků má přijít na pořad dne koncem dubna, kdy bude Parlament hlasovat o způsobu vyplácení přídavků na děti.

Takzvaná sociální reforma je poslední velký úkol, který si Klausova vláda předsevzala do příštích voleb uskutečnit. Jeden z jejích nejdůležitějších kroků má přijít na pořad dne koncem dubna, kdy bude Parlament hlasovat o způsobu vyplácení přídavků na děti. Přesněji řečeno, má schválit vládní návrh zákona o sociální podpoře, ve kterém ministr práce Jindřich Vodička (ODS) prosazuje adresné vyplácení dávek pouze rodinám s nižšími příjmy. Nikoho nepřekvapí, že se svým odporem proti zákonu netají parlamentní opozice, ani to, že odbory při své současné protivládní ofenzivě návrh označily za protilidový. Budoucnost Vodičkovy reformy ale víc ohrožuje skutečnost, že se o ní nedokážou dohodnout ani poslanci vládní většiny. Proto svolal premiér Václav Klaus na úterý 7. března jednání šéfů koaličních stran. Bude se konat pod heslem „Jak dál v oblasti sociální politiky“. Možná se tu pokusí získat podporu svých partnerů výměnou za restituce církevního majetku.

Opozice s podklady od Falbra

Podle názoru expertů Ministerstva práce musí Česká republika svou dosavadní sociální politiku rázně změnit. Nejde jen o to, že současný systém tvoří desítky nepřehledných, čas od času novelizovaných právních norem. Jak říká jeden z Vodičkových mužů, ekonom Jiří Dlouhý, sociální podpora směřuje i k lidem s vysokými příjmy, a tím pozbývá svůj smysl. Hodnotu pomalu ztrácí i pro rodiny s nízkým příjmem - vzhledem k tomu, že je určena všem, není ji možné dostatečně valorizovat…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].