Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Experiment s Arafátem zadrhává

Mírový proces s Jásirem Arafátem, s jeho Organizací pro osvobození Palestiny (OOP), představuje pro Izrael velmi vážný pokus: vláda při něm experimentuje s osudem 4,5 miliónu Izraelců.

Mírový proces s Jásirem Arafátem, s jeho Organizací pro osvobození Palestiny (OOP), představuje pro Izrael velmi vážný pokus: vláda při něm experimentuje s osudem 4,5 miliónu Izraelců. Ačkoliv od jednání v Oslu uplynulo téměř 18 měsíců a od podpisu káhirské dohody o autonomii pro Gazu a Jericho již přes půl roku, Rabinův kabinet není s to vysvětlit, proč zatím nebyl dosažen uspokojivý výsledek. Opozice tvrdí a značná část národa s ní souhlasí, že současný stav je v každém ohledu zoufalejší než před jednáním v Oslu.

Hůře než za intifády

Kabinet neustále trvá na svém mottu: návrat již není možný, neexistuje jiná alternativa než pokračovat ruku v ruce s Arafátem - až k opravdovému míru s OOP. Přitom každý krok Palestinské národní správní rady - jak se nazývá Arafátova vláda - je debaklem. V politicky i hospodářsky nestabilních poměrech není ochoten investovat své peníze ani jeden z majetných Palestinců a ti z nich, kteří žijí v Americe, se nevzdávají svých pohodlných domovů a nevracejí se do Gazy. Arafát sliboval plnou zaměstnanost, budování průmyslu, nové domy a koláče pro každý den. Výstižným symbolem poměrů se však stala rozlomená betonová kostra, která se v Gaze tyčí k nebi - pozůstatek budoucího palestinského přístavu. Na jeho výstavbu ale nebyly peníze, a tak se hned po založení díla musely práce přerušit.Palestinské volby byly opět odloženy - již posedmé. Arafát je nechce, neboť se oprávněně bojí, že voliči by nehlasovali pro jeho OOP, nýbrž…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].