Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Jsme prospěšný monopol

Jsme prospěšný monopol

říká generální ředitel Českých energetických závodů (ČEZ) Petr Karas

Ing.Petr Karas, CSc. se narodil 25.3.1941, maturoval roku 1958 v Teplicích. Promoval roku 1963 na elektrofakultě ČVUT v Praze, od té doby pracuje v ČEZ; do roku 1973 v elektrárnách Tušimice a Počerady, potom na pražském ředitelství. Generálním ředitelem je od června 1990, předtím pracoval jako vedoucí oddělení v útvaru údržby elektráren. Dříve se věnoval zimním i letním sportům, literatuře a hudbě. Poslední tři roky má čas jenom na ČEZ.

Odborový předák severozápadních elektráren Zdeněk Pastyřík označil členy vedení ČEZ za „staré struktury“. Změnilo se u vás něco od roku 1989?Před dvěma roky proběhly dramatické změny. Bylo tu skutečně soustředěno hodně „kádrů“. Během půl roku se situace vyřešila. V dnešním představenstvu není nikdo z bývalého vedení. Totéž platí pro ředitele sekcí s jedinou výjimkou: a to jenom proto, že kandidáti na to jedno místo šli za lepším. Kromě Chvaletic mají také všechny elektrárny nové ředitele. A pan Pastyřík to dobře ví.

Na amputaci se tělo musí připravit

Současný management ČEZ usiluje o zachování svého monopolu na výrobu elektřiny. Proto zní kritika odborářů věrohodně. Obvykle se totiž říká, že monopoly je třeba zrušit, aby se vytvořilo tržní prostředí. Vám o tržní prostředí nejde?To bych neřekl. ČEZ opravdu vyrábí 80% elektřiny. Kromě toho ale pracují také teplárny, průmyslové elektrárny a malé vodní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].