Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Na vlastní pěst

Na vlastní pěst

Lotyšsko se potýká s nezávislostí

Lotyšsko je jednou z baltských republik, které předloni obnovily svou nezávislost, ztracenou po sovětské okupaci v roce 1940. Po oživení zájmu o Pobaltí během „zpívající revoluce“ na přelomu osmdesátých a devadesátých let vlna pozornosti opadla; střílí se na jiných místech Evropy.

Baltija nefunguje

Politická koordinace mezi samotnými baltskými státy je nyní odsouvána do druhého sledu stejně jako všechny politické otázky. Integrace na Baltu je protipólem snahy Ruska tuto oblast rozdělit. Víceméně shodné ekonomické podmínky, společné sousedství s Ruskem, i to, že delegace těchto zemí vystupovaly na mezinárodním fóru často společně, zpočátku kladně ovlivňovaly rozhovory o vzájemné spolupráci. Bohužel, „Baltija“ na rozdíl od Maastrichtu zatím nefunguje.Pokud jde o vztahy Lotyšska s Ruskem, daly by se označit jako normální, tedy normální v rovině neustálého předkládání si vzájemných nároků. Je jich hodně a v obou zemích se na jejich účet mnozí politici snaží řešit vnitropolitické problémy. Jelcinovo rozhodnutí pozastavit odsun ruské armády je taktický tah, vypracovaný pro Sjezd lidových poslanců. Po nátlaku západoevropských států a USA na Rusko bude odsun pokračovat. Není proto pokládáno za důvod ke znepokojení.

Pozitivní diskriminace

Vztahy mezi ruským a neruským obyvatelstvem v Pobaltí nejsou jednoduché. Ukřivděně se cítí do jisté míry všichni. Lotyšští politici teď začali…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].