Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Hledá se lev, který by řval

Hledá se lev, který by řval

Západ vyhrál studenou válku, ale nepřipravil se na mír

Ptáte se, proč si jedna z mých románových postav povzdychne, že „zlo unavuje“. Odpověď: protože je tak nesmírně předvídatelné.

John le Carré

Je těžké radit těm, co jsou okolo Jugoslávie. Je nutné ale poradit těm, co jsou v Jugoslávii, aby probůh přestali blbnout, aby se přestali vraždit, aby zastavili veškeré válečné akce a aby si sedli za stůl a neodešli od něj, dokud se nedomluví na míru, sdělil čtenářům sobotní Mladé fronty Dnes ministr obrany Antonín Baudyš. Proti gustu žádný dišputát, říkávaly naše prababičky, ale už naši dědové či otcové by si mohli vzpomenout, jak se „vyblbli“ před padesáti lety. Celá věc má však i další rozměr: zvláště nyní, kdy naše diplomacie naplno rozjela kampaň za kandidaturu Česka na místo nestálého člena Rady bezpečnosti OSN, stojí názory ministra Baudyše za reflexi.

Luxus vlastního názoru

Antonín Baudyš dále říká: „Mezinárodní instituce stojí před dilematem. Kdy mohou zasáhnout, když se uvnitř některého státu dějí tak strašné věci jako v Jugoslávii.“ Toto stanovisko lze vyložit jen dvojím způsobem: buď ministr Baudyš nezná fakta, nebo je nerespektuje. Samozřejmě, že jako člověk i politik může mít svůj názor na nynější balkánskou válku, na její příčiny i na uznání následnických států bývalé Jugoslávie, ale jako člen vlády by měl dodržovat její zahraničně politickou linii. Česká republika uznala Slovinsko,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 27 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].