Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Zkoušky léků na lidech

Zkoušky léků na lidech

„Dělám to kvůli penězům,“ říká zdravotní sestra z IKEM Lenka Matoušková. Za odzkoušení nového léku na vlastním těle se dá vydělat až 3.000 korun.

„Dobrý den, oddělení klinické farmakologie, co si přejete?“ "Děláte u vás pokusy s novými léky na lidech?""Ano, provádíme zkoušky na dobrovolnících za úplatu. Měl byste zájem?"Takto probíhá nábor dobrovolníků, kteří chtějí na vlastním těle otestovat účinky nového nebo u nás zatím neregistrovaného léku v pražském klinicko-farmakologickém oddělení Kliniky diabetologie a experimentální terapie (KDET). Podobných pracovišť funguje v Českých zemích dvanáct.

Informovaný souhlas

Až do roku 1989 se u nás zkoušely pouze léky domácí výroby. Po listopadu vstoupily na tuzemský trh i zahraniční farmaceutické firmy a začaly zde zkoušet své výrobky pro prodej v cizině. Lákadlem pro ně byl fakt, že u nás jsou experimentální pracoviště, lékaři i samotní dobrovolníci nesrovnatelně levnější než na Západě (pokus, který v Německu stojí milión marek, se dá v ČR pořídit za milión korun). Příchod cizích firem vnesl do oboru nejen víc peněz, ale i změny v přístupu: lékaři i ministerstvo zdravotnictví byli přinuceni respektovat mezinárodní normy. Vznikly etické komise a zavedl se i tzv. informovaný souhlas - každý dobrovolník musí před pokusem prostudovat dokumentaci a v přítomnosti svědka ji podepsat.„Normy, které musejí farmaceutické firmy dodržovat, jsou nesmírně tvrdé,“ říká MUDr.Tomáš Sechser,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 29 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].