Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Noviny jako samopal

Noviny jako samopal

„Připravuji ještě leccos o Havlovi, nedám mu pokoj, i když vím, že kvůli nějakému Kudláčkovi neabdikuje,“ říká vydavatel Českého deníku a Annonce Josef Kudláček

Josef Kudláček se narodil 21.8.1951. Vyučil se tiskařem- grafikem v závodech Svoboda. V roce 1983 založil v Německu inzertní noviny Annonce. Český deník začal vydávat v říjnu 1991.

V březnu 1990 jste začal v Československu vydávat Annonci. Co bylo předtím? Jak se vám podařilo v Německu zbohatnout?Do exilu jsem odjel v květnu 1980 přes Maďarsko a Jugoslávii, se ženou a třemi malými dětmi, v bílém, čtyřicet let starém americkém džípu. Už se tady prostě nedalo žít. Moje nenávist k těm, kteří tuto zem likvidovali byla, a dodnes je, obrovská.Bohatství je pojem velmi relativní. To, co vydělává Annonce v Bonnu a Kolíně nad Rýnem v posledních letech, není na poměry v České republice málo, v Německu to však není nic mimořádného. Trvalo pět let, během kterých jsme několikrát podnikatelsky padli na ústa, než jsem uspěl. Důležité je však z každého neúspěchu se maximálně poučit. Na Západě zbankrotuje každý obchodník průměrně dvakrát za život, není to nic zvláštního.K návratu mě vlastně přimělo totéž, co mě z vlasti vyhnalo - nenávist ke komunistům. Možnost, že bych jim mohl cokoliv alespoň nepatrným dílem vrátit, byla pro mě podstatně lákavější než představa doživotní hry tenisu či golfu kdesi pod palmami.

Nadsázka

V jednom svém článku jste napsal, že jste se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 29 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].