Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Dva typy kapitalismu

Dva typy kapitalismu

Vydá se Česká republika německou, nebo anglosaskou cestou? Budou mít větší moc banky, nebo akcionáři? Naučíme se riskovat, nebo zůstaneme věrni jednou získanému majetku?

Na myšlence tržního hospodářství se většina české společnosti jakžtakž shodne. Existuje ovšem několik druhů kapitalismu. Rozdíly nespočívají jenom v tom, do jaké míry se stát angažuje v ekonomice, a nejde také pouze o různý přístup k sociálnímu zabezpečení či přerozdělování prostřednictvím daní. Jednotlivé tržní ekonomiky se liší daleko více přístupem k financování hospodářské aktivity. Ve světě existují ekonomiky financované především úvěrem, tj. ovládané v první řadě bankami (to je případ německý a japonský), najdeme ale i hospodářství, do nichž proudí blahodárná krev především z kapitálového trhu a která se opírají o odvahu riskovat (jde především o ekonomiky anglosaského typu). Možná právě dnes, aniž si to uvědomujeme, se rozhoduje o tom, kterou cestou se vydáme. Lze se ale vůbec rozhodnout, nebo budeme prostě přitáhnuti silou magnetu, který je dán jak geografickou polohou, tak naší historií či povahou?

Odvaha riskovat

Angloamerický kapitalismus je postaven na odvaze pouštět se do rizika. Akcionáři vlastní tradičně pouze malé části podniků a totéž platí i pro velké institucionální investory (pension funds a mutual funds), které vlastní většinou pouze několik procent akcií. Vlastníci s akciemi neúnavně a čile obchodují. Když se podniku nedaří, svůj…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 29 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].