Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Dostat se dlužníkovi pod kůži

Dostat se dlužníkovi pod kůži

V České republice jsou registrovány desítky firem zabývajících se vymáháním dluhů. Ty solidnější tvrdí, že násilí nepoužívají.

Stále více věřitelů začíná doplácet na to, že si předem nezjistili informace o všech svých odběratelích a dlužnících. Tyto informace jsou drahým zbožím, ale vyplatí se do nich investovat. Mohou ušetřit spoustu peněz i času, které věřitel ztratí, když hledá způsob, jak peníze získat zpět. Často pak platí celý tým právníků, nebo si najme speciální „vymáhací“ firmu.

Pokud používají násilí, je to jejich riziko

Jednou z oblastí, která se nejvíce potýká s vymáháním dluhů, je polygrafický průmysl. „Neplatiče bych rozdělil do tří skupin,“ říká ing.Vladimír Poříz, ekonomický náměstek tiskárny Mír. "První tvoří lidé, kteří nejsou z branže, jenom chtěli rychle zbohatnout. Zde je postup jednoznačný: žaloba a vymáhání pohledávky soudní cestou. Ve druhé skupině jsou podnikatelé z oboru, kteří se nadchli představou, že je možné svobodně vydávat publikace, noviny, neodhadli dobře svoje možnosti a zájem čtenářů, a jsou teď v platebních potížích. S těmi se snažíme nějak dohodnout; pokud ne, následuje opět žaloba a soud.Tiskárna Mír zatím vymáhala pohledávky sama pomocí vlastního právního oddělení. Nyní uvažuje o firmě, která se na vymáhání pohledávek specializuje. Podle ing.Poříze jde prý především o "podrobnější zjištění finanční situace dlužníka, jestli dělá ‚mrtvého brouka‘ nebo neplatí z…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 29 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].