Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Nastoupil jsem razantně, ale zásadní změny přijdou tak za rok a půl

Nastoupil jsem razantně, ale zásadní změny přijdou tak za rok a půl

říká nový ministr zdravotnictví LUDĚK RUBÁŠ

MUDr.Luděk Rubáš se narodil 16.července 1953 v Praze. Vystudoval medicínu na Karlově univerzitě a pak pracoval jako chirurg v nemocnici v Kolíně. Je členem ODS, rád lyžuje a hraje tenis.

Stal jste se protagonistou první změny v české vládě od července 1992. V jakém stavu jste převzal ministerstvo?Není v dobrém stavu. Jsou nutné změny organizační, personální, je nutno změnit způsob práce. Musí se zlepšit komunikace uvnitř ministerstva a jeho image na veřejnosti.

Peněz víc nemáme, ale měly by stačit

Ceny zdravotnických výkonů se srovnaly se světem a naše ekonomika není tak výkonná, aby je dokázala zaplatit. Nemáte obavy z toho, že za takové situace nebude možné udržet současnou úroveň lékařské péče?Základní spektrum péče je v současné době pokryto zdravotním pojištěním. Nemyslím, že by mělo dojít k nějakému výraznému propadu. Máme na to, i když na druhé straně honorář pracovníků ve zdravotnictví neodpovídá evropské úrovni. Volání po vyšších mzdách ve zdravotnictví je legitimní. Ale musím ho doprovodit otázkou: jde o vyšší plat pro všechny? Ta mince má dvě strany: na jedné je otázka zaměstnanosti a na druhé otázka mzdy. Dokud nebude vytvořen normální trh pracovních sil ve zdravotnictví, tak se tento problém podle mého názoru nedá řešit.Zahraniční vědecké výzkumy říkají, že existuje optimální poměr mezi náklady na medicínu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 27 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].