Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Evropská integrace a my

Evropská integrace a my

Václav Klaus se prohlásil za euroskeptika

Vzpomínáte si na předvolební rozhlasovou reklamu Občanského hnutí ? Hlas volajícího do Špalíčku se ptá, zda může hovořit s Petrem Millerem, Vlastou Štěpovou a dalšími členy týmu OH. „Nejsou tady. Všichni jsou s Jiřím Dienstbierem na cestě do Evropy,“ dostává se odpovědi telefonnímu účastníkovi. I tato reklama má možná svůj podíl na tom, že s OH už do Evropy nevstoupíme. V každém případě ilustruje, jak naše společnost včetně politiků zatím nezná ani své zájmy, ani své názory na evropskou integraci.

Brusel jako přírodní danost

Neexistuje parlamentní strana, která by heslo „zpátky do Evropy“ neměla zabudované v programu. Do našich vnitropolitických problémů ale spíš než jako předmět debaty vstupovalo jako zbraň. Od počátku sporů o budoucnost federace se objevoval argument, že je krátkozraké předávat kompetence nebo dělit federaci, když za pár let budeme kompetence předávat do Bruselu. Bezmezná důvěra v bruselizaci Evropy vyvrcholila v Zemanově projektu česko-slovenské unie, odvolávajícím se na Maastrichtskou smlouvu. Ať už šlo o Evropskou sociální chartu, představy o Evropě regionů, chystané kroky západní Evropy k integraci jako by byly pro mnoho našich politiků přírodní daností.

Euroskeptik z Prahy

Svůj odlišný názor vyjádřil Václav Klaus naposledy a nejzřetelněji minulý týden v Salcburku: "Nebojím se o budoucnost Evropy. Mám ale své pochyby o budoucnosti …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].