Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Mládí se AIDS nebojí

Mládí se AIDS nebojí

Podle dr.Antonína Brzka ze Sexuologického ústavu Univerzity Karlovy mezi českou disco-mládeží „brzy bouchne“ epidemie nákazy virem HIV. Stejný názor jako doktor Brzek má řada dalších expertů od nás i ze zahraničí.

Pokud se radikálně nezmění přístup k problému, dopadne na Českou republiku - podobně jako na ostatní země východní Evropy - morová rána jménem AIDS. Podmínky jsou ideální: náhle dostupnou sexuální nevázanost tady totiž nedoprovází jako jinde na Západě všudypřítomný strach. Téměř všichni občané ČR sice vědí, že smrtelná a nevyléčitelná nemoc AIDS existuje, ale jen mizivé procento vztahuje možnost nákazy na svou osobu. „Hodně našich pacientů tvoří mladí muži,“ říká Věra Kaštánková z venerologického oddělení II.fakultní nemocnice v Praze. „Přijdou k nám a říkají: Opil jsem se na diskotéce a skončil v posteli s nějakou slečnou. Ale ráno si nepamatují ani její jméno.“ Bezstarostní teenageři se pořád ještě bojí víc kapavky než viru HIV. Podle odborníků se to změní, až začnou ve větším počtu umírat.

Nad evropským průměrem

V nedávném průzkumu bruselského Institutu epidemiologie a hygieny (IEH), který šetřil sedmnáct zemí Evropy, vyšla pro Českou republiku varovná čísla. Z celkového počtu pohlavně nakažených pacientů v ČR je plná čtvrtina (25,8%) ve věku mezi patnácti a devatenácti lety. Ze všech zkoumaných zemí jsme na tom byli v tomto ohledu nejhůř: celoevropský průměr pro tuto věkovou skupinu je 10 procent. To…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 26 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].