Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Prezident zradil

Prezident zradil

tvrdí VALERIJ SENDEROV

Boris Jelcin se setkává s kritikou parlamentní opozice, starých komunistů a extremistů hnědých i rudých. Méně známá a nepoměrně vzácnější je jeho kritika „zprava“. Jako ilustrace poslouží názory VALERIJE SENDEROVA (43), matematika, publicisty, bývalého politického vězně a permanentního disidenta.

Zač jste byl odsouzen?Zavřeli mě v roce 1982 za „protisovětskou propagandu a agitaci“, tedy za to, co jsem skutečně dělal. Lhali jen, že mě obvinili z pomluvy. Přiznávám, že jsem proti sovětské moci bojoval, což ostatně činím dodnes. Přijal jsem paragraf 70 „o šíření literárních děl s cílem likvidace sovětské moci“ a před soudem jsem se k této činnosti rád přiznal. Byl jsem za to odsouzen k sedmi letům trestného tábora se zpřísněným režimem a k pěti letům vyhnanství. V lágru jsem strávil jen pět let (z toho rok v korekci); pak nastoupil Gorbačov a já byl mezi prvními osvobozenými politickými vězni. Léta v lágru považuji za nejlepší roky svého života: ani předtím jsem nebyl špatný křesťan, ale tam jsem získal nové kvality. Nevím, zda to Češi jako západní Slované pochopí: ruskému člověku je vězení jen ku prospěchu.

Silně specifická demokracie

Perestrojka v Rusku skončila. Co začalo?Těžké časy ochablosti a bezvládí. Z minula se zachovala diktatura a karikatura demokracie. Určité svobody dosáhla jen Moskva, Petrohrad a několik dalších velkých měst, což je v obrovském Rusku kapka v moři. Určující je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 26 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].