Často hledáte, jak…
Obálka vydání 8/1992
8/1992 • 24. 2. – 2. 3. 1992

1992/8

Zahraničí

Liberální ekonomové odcházejí

Andrzej Lomanowski

"Teď, po zveřejnění hospodářského programu vlády, mohu potvrdit, že jsem podal demisi," prohlásil v pondělí 17.února ministr financí Karol Lutkowski. Už tři dny kroužily zvěsti o jeho odstoupení. Odchod tohoto blízkého spolupracovníka bývalého ministra financí a symbolu hospodářské reformy Balcerowicze je jen špičkou ledovce.

Válka v rukou diplomatů

Teodor Marjanovič

Loni v květnu došlo k prvním větším srážkám mezi chorvatskou policií a srbskými ozbrojenci. Po devíti měsících bojů nastal klid a intervence modrých helem OSN je takřka na spadnutí.

Karabašská bilance

Jan Rybář

Do politického pozadí konfliktu v Náhorním Karabachu stále častěji zasahují sousední islámské státy. Podporou spřízněného režimu v Baku chtějí získat vliv v dalších oblastech bývalého SSSR.

Výstraha Georgi Bushovi

Tomáš Bridle

Z prvních amerických voleb od skončení studené války vzešli dva nečekaní vítězové. Konzervativnímu komentátorovi Patu Buchananovi dalo v New Hampshire 40% republikánů přednost před úřadujícím prezidentem Georgem Bushem.

Muslimové z NATO

Pavla Jazairiová

O Istanbulu se říká, že má nespočítaných 16 miliónů obyvatel, a denně se rozrůstá o domy bez stavebního povolení nebo jen o přístřešky. Aby nová čtvrť získala oprávnění k existenci, stačí prý postavit tam mešitu.

Tvrdošíjný Hizballáh

Luboš Kropáček

V neděli 16.února byl střelou odpálenou z izraelského vrtulníku při útoku na konvoj vozidel libanonské šíitské organizace Hizballáh usmrcen její generální tajemník šejch Abbás Músáví spolu se ženou a šestiletým synem.