Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Výstraha Georgi Bushovi

Z prvních amerických voleb od skončení studené války vzešli dva nečekaní vítězové. Konzervativnímu komentátorovi Patu Buchananovi dalo v New Hampshire 40% republikánů přednost před úřadujícím prezidentem Georgem Bushem.

Z prvních amerických voleb od skončení studené války vzešli dva nečekaní vítězové. Konzervativnímu komentátorovi Patu Buchananovi dalo v New Hampshire 40% republikánů přednost před úřadujícím prezidentem Georgem Bushem. V Demokratické straně porazil zase bývalý senátor za Massachusetts a vítěz nad rakovinou Tsongas arkansaského guvernéra Billa Clintona poměrem 34 ku 26 procentům hlasů.

Demokratický outsider Tsongas

Když se naprosto neznámý Tsongas přihlásil loni na podzim jako první do demokratických primárek, jevila se jeho kandidatura jako výstřednost v očích těch blahosklonnějších, jako bláznovství v očích realistů a jako urážka prezidentských aspirací demokratů v očích vedení strany. Tsongas oznámil svou kandidaturu v době, kdy vrcholila Bushova popularita, a zpočátku si ani on sám nedělal žádné naděje na vítězství. Ale na obzoru nebyl žádný jiný kandidát a těm, kteří ho byli ochotni vyslechnout bez úsměšků, tvrdil, že kandiduje jen proto, aby svou strategií hospodářské obnovy, spočívající v podpoře podnikatelů a vyspělých průmyslových odvětví, především elektroniky, dopomohl ke zvolení nadějnějším kandidátům, jako je Mario Cuomo. Jeho strategii je obtížné zařadit do nějakého jednoduchého schématu pravice a levice. Spojuje v sobě opatření na podporu podnikání, jako je snížení daně z kapitálového výnosu, tradičně spojovaná s republikány, s doleva inklinující snahou o větší roli…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 18 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].