Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Nejasné cíle Aliance demokratů

V Československu je počet registrovaných politických stran v přepočtu na obyvatele zřejmě jeden z nejvyšších na světě. K existujícím uskupením však brzy přibude další.

V Československu je počet registrovaných politických stran v přepočtu na obyvatele zřejmě jeden z nejvyšších na světě. K existujícím uskupením však brzy přibude další. Rudolf Battěk,Pavel Tigrid,Egon LánskýMichael Kocáb totiž zakládají nové politické hnutí. Strana s pracovním názvem Aliance demokratů by měla navázat na podpisovou akci Výzva občanů za společný stát a zúčastnit se blížících voleb. Jaký však bude mít program ekonomický, sociální nebo zahraničně politický, není prozatím známo. Přesto se připravované straně v politických kuloárech věnuje velká pozornost. Bývá totiž ztotožňována s osobou Václava Havla, dokonce se v této souvislosti mluví o „prezidentské straně“.

Utajený program

Duchovními otci celého projektu jsou R.Battěk a E.Lánský. Podle toho, co minulý týden řekli novinářům, půjde prý o „nadstranické uskupení, které by občany opět přivedlo k zájmu o veřejné dění a účasti na volbách“. Podle slov E.Lánského bude mít strana celostátní charakter, a tím údajně „pomůže demokratům na Slovensku“. Jak to však zařídit, není zrovna jasné. E.Lánský před nedávnem sondoval půdu v Občanské demokratické únii-VPN, jednání však nepřineslo očekávaný výsledek. ODÚ-VPN se k projektu staví dost skepticky a jednoznačně odmítla možnost, aby se v nové straně „rozpustila“.

Ani na české straně se myšlenka nové strany nesetkává s pozitivním ohlasem. Nikdo z významnějších politiků…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 18 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].