Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Liberální ekonomové odcházejí

"Teď, po zveřejnění hospodářského programu vlády, mohu potvrdit, že jsem podal demisi," prohlásil v pondělí 17.února ministr financí Karol Lutkowski. Už tři dny kroužily zvěsti o jeho odstoupení. Odchod tohoto blízkého spolupracovníka bývalého ministra financí a symbolu hospodářské reformy Balcerowicze je jen špičkou ledovce.

„Teď, po zveřejnění hospodářského programu vlády, mohu potvrdit, že jsem podal demisi,“ prohlásil v pondělí 17.února ministr financí Karol Lutkowski. Už tři dny kroužily zvěsti o jeho odstoupení. Odchod tohoto blízkého spolupracovníka bývalého ministra financí a symbolu hospodářské reformy Balcerowicze je jen špičkou ledovce. Ministerstvo financí pomalu opouštějí všichni Balcerowiczovi muži, kteří se po dva roky snažili dát financím novou tvář, s novým ministrem odstoupili snad i všichni jeho náměstci.

Zbrzdit nezaměstnanost, zvýšit inflaci

Premiér ihned jmenoval nového ministra, Jerzeho Zdrzalka, který byl dosud finančním náměstkem ministra stavebnictví. Doporučil jej odcházející Lutkowski, jeho dosavadním nadřízeným byl Adam Glapinski z Dohody středu, ekonom číslo dvě této strany. Z tohoto titulu je i spoluautorem jejího ekonomického programu, který se od minulého pondělí stal oficiálním programem vlády. Ekonomickým leadrem Dohody je Jerzy Eysymont, šéf Ústředního plánovacího úřadu.

Právě tento program se stal jablkem sváru, těžko však o něm podrobně mluvit, je znám zatím jen v hrubých rysech. Jisté je, že chce zbrzdit růst nezaměstnanosti a podnítit investice. Jak? Zvětšením množství peněz na trhu. Měly by se tu octnout pomocí zvláštního úvěrového systému, jehož podrobnosti ovšem ještě nejsou známy.

Vláda zároveň počítá s výrazným…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 18 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].