Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Ekonomická moc je ve Lnářích

Nově opravený zámek české vlády ve Lnářích v krásné jihočeské krajině nedaleko Blatné vyhlíží klidně a jakoby mimo čas. Desítky parkujících automobilů před branou i na přilehlé silnici však naznačují, že uvnitř se odehrává něco důležitého.

Nově opravený zámek české vlády ve Lnářích v krásné jihočeské krajině nedaleko Blatné vyhlíží klidně a jakoby mimo čas. Desítky parkujících automobilů před branou i na přilehlé silnici však naznačují, že uvnitř se odehrává něco důležitého. Ironií zůstane, že zámek je dnes svědkem toho, čeho se komunisté, kteří si jej před pár lety dali opravit pro „rekreační“ účely, nejvíce obávali.

Z Prahy se do Lnářů před měsícem odstěhovalo padesát úředníků českého ministerstva pro privatizaci, aby v co nejkratší lhůtě schválili a ošetřili stovky privatizačních projektů. Bydlí tu již několik týdnů a ještě pár týdnů tu zůstanou. Pracují od rána do noci. V několika zámeckých místnostech leží štosy popsaného papíru, stovky a tisíce složek, pyramidy na stolech, skříních i na podlaze. Lidé, kteří listují v šanonech s projekty, pobíhají po chodbách či ukládají informace do počítačů, nesou obrovský díl zodpovědnosti. Nejen proto, že v Čechách se ukradený majetek nerozdával od dob Bílé Hory. Na tom, jak se tohle „rozdávání“ (ale i prodej) zdaří, závisí víceméně další osud nás všech. Teprve úspěšně provedená privatizace nastolí pevná a vlastnická práva, která jsou základem fungující tržní ekonomiky. Dnes se vede diskuse především o fondech. Na lidech ve Lnářích ale do značné míry záleží, zda bude vůbec včas připraven dostatek majetku.

Podle čeho se tito lidé rozhodují? Jaká jsou kritéria? Nejsou vystaveni nátlaku? Kdo je kontroluje? Neuškodí rychlost kvalitě? Kdy budou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 18 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].