Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Program s otazníkem

Měsíc po jmenování Jana Olszewského do funkce premiéra není stále jasné, oč novému předsedovi vlády jde. Přinejmenším ne v ekonomice. O nic větší jasno nemá ani jeho kabinet.

Měsíc po jmenování Jana Olszewského do funkce premiéra není stále jasné, oč novému předsedovi vlády jde. Přinejmenším ne v ekonomice. O nic větší jasno nemá ani jeho kabinet. Strany vládnoucí koalice pravého středu ovšem přišly s několika zástupnými tématy, kterými se chtějí odlišit od svých předchůdců.

Jisté je jen to, že nová vláda, v níž hospodářská ministerstva připadla pravicové Dohodě středu, má v úmyslu výrazně zasahovat do hospodářství. Nikdo však zatím neřekl, jak to chce dělat, a hlavně odkud na to vzít peníze.

25.ledna přijal Sejm dočasný rozpočet na první čtvrtletí r.92, tak jak mu jej předložila vláda. Premiér prohlásil, že by si přál, aby parlament toto „provizorium“ schválil, že se s ním však neztotožňuje, neboť je připravil ještě jeho předchůdce Jan Krzysztof Bielecki (z Kongresu liberálů). Podle předloženého dokumentu by měl schodek v rozpočtu za první tři měsíce dosáhnout 17 biliónů zlotých. Svou vlastní hospodářskou koncepci má J.Olszewski předložit do dvou měsíců.

Právě tak nejednoznačně se vláda zachovala při zvýšení cen energie, které vešly v platnost 1.ledna. Plyn zdražil o 70%, elektřina o 20%. O opatření rozhodla ještě odcházející vláda J.K.Bieleckého a nový kabinet tvrdí, že o něm nic nevěděl. Tak nový ministr financí Lutkowski (přitom Balcerowiczův náměstek v předchozí vládě) dokonce prohlásil, že v zásuvce svého nového ministerského stolu prostě našel štos dokumentů…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].