Často hledáte, jak…
Obálka vydání 6/1992
6/1992 • 10.–17. 2. 1992

1992/6

Zahraničí

Genocida na konci světa

Benjamin Kuras

Dvanáctého listopadu 1991 postřílely indonéské jednotky přes sto civilistů na hřbitově Santa Cruz v hlavním městě Východního Timoru, právě při pohřbu jednoho mladého Timorce, zastřeleného několik dní předtím.

Mír za mír, nebo za území

Jehuda Lahav

Není člověka v Izraeli, který by si nepřál mír. Za 44 let existence Státu Izrael zahynulo na frontách, v důsledku válečných událostí či teroristických akcí skoro 20 tisíc lidí, není téměř rodiny, která neztratila někoho ze svých drahých.

Nejistý příchod modrých helem

Teodor Marjanovič

Ještě před dvěma týdny byl příchod modrých helem OSN na chorvatské bojiště hotovou věcí. Nový generální tajemník Spojených národů Butrus Ghálí vyslal jednoho ze svých podtajemníků, Marracka Gouldinga, aby definitivně upřesnil podrobnosti a technické provedení celé operace.

Pochod na Bílý dům

Dimitrij Běloševský

Uplynulý víkend se pro Moskvu, pro celé Rusko, pro Jelcina i pro všechny Rusy stal významnou zkouškou. O pochodu na Bílý dům se hovořilo již dlouho, nebylo však jisté, kdo se ho zúčastní.

Neutralita včera, dnes a zítra

Zbyněk Petráček

"Švédská neutralita je historie," řekl při nedávné parlamentní debatě premiér Carl Bildt. V následujícím rozhovoru pro deník Svenska Dagbladet dodal, že roku 1996 mají být zformovány společné ozbrojené síly Západoevropské unie a Evropského společenství, jehož členem by v té době Švédsko již mohlo být.