Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Sousedy Německa navěky

Čechy jsou nevýznamným trhem, ale ideálním odrazovým můstkem pro postup na východ, o jehož trhy brzy svede Evropa s Japonskem a USA velký boj.

Jeden francouzský obchodník tvrdí: „Češi jsou fascinováni vším, co je made in Germany. Někdy je to logické, protože Němci jsou průmyslová špička, jindy je to jen mýtus.“

Podle mluvčího české vlády V.Železného směřují zahraniční investice ze 4% na Slovensko a z 96% do České republiky. Z těchto je plných 86% německé provenience (ať už jako přímá koupě čs.podniků, účast ve společných podnicích či podíl v rámci privatizačního projektu). Zbylá Evropa a svět jsou zastoupeny 14 procenty. Je to přijatelný stav, nebo je třeba se znepokojovat? Domnívá se česká vláda, že by měla příliv zahraničního kapitálu nějak usměrňovat, či nechává pole pro volnou hru sil?

Kapitál jako vzácná květina

„Jsem posledním, kdo by měl námitky, aby byl cizí kapitál co do svého původu diversifikovaný,“ říká premiér P.Pithart.„Rozhodujeme se teď na několik generací a nemůžeme hodnotit situaci jen z hlediska toho, kam dnes dohlédneme,“ tvrdí jeho místopředseda J.Stráský. O potřebě vyváženosti původu kapitálu je přesvědčen i ministr Ježek a další.

Problém však je, že zahraniční kapitál, pro někoho vytoužená mana a pro jiné pohroma, se k nám doposud nijak zvlášť nehrne. Ohrnovat nos by byl dnes nemístný luxus. „Příliv každého zahraničního kapitálu, včetně německého, vyžaduje nesmírnou práci a úsilí,“ tvrdí ministr průmyslu ČR J.Vrba."Jestli mám z něčeho…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 18 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].