Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Ani nahý, ani oblečený

Znojmo je poklidné město s hezkým historickým centrem, působí dojmem, že v něm život plyne beze spěchu. Jeho na pohled vlídnou atmosféru počátkem letošního února poněkud narušila aféra: v Domě umění byly na výstavě obrazů a děl pražských výtvarníků Michala Machata a Martina Velíška některé obrazy zahaleny.

Znojmo je poklidné město s hezkým historickým centrem, působí dojmem, že v něm život plyne beze spěchu. Jeho na pohled vlídnou atmosféru počátkem letošního února poněkud narušila aféra: v Domě umění byly na výstavě obrazů a děl pražských výtvarníků Michala MachataMartina Velíška některé obrazy zahaleny.

Co přivezou, to prodávám

Podle Mladé fronty Dnes ze 3.února 1992 „výstava vyvolává ostré protesty občanů; církevní hodnostáři chystají demonstraci“.

Zajímalo nás, zda se ve Znojmě volně prodávají časopisy s erotickou tematikou. Prodávají. Ve stáncích nám na dotaz, zda měli nějaké problémy s prodejem erotických časopisů, zda jim někdo zakazoval je prodávat či veřejně vystavovat, prodavači odpověděli, že žádné takové potíže neměli. Starší prodavač ve stánku pár desítek metrů od expozice Jihomoravského muzea reagoval překvapeně: „Proč? Distribuuje se to, tak to prodávám…“

Výstava sama vypadá zajímavě: přes několik obrazů je přehozena jakási rouška (kterou každý návštěvník samozřejmě nadzvedne, aby se podíval, co pod ní je), ostatní jsou volně přístupné. Velký nápis hlásá: Přístupno od osmnácti let. Zakryté obrazy působí podivně odpuzujícím a zároveň přitažlivým dojmem: ani oblečená-ani nahá. Zvláštní zážitek. O to víc, že pod rouškou nacházíme zhruba totéž co na ostatních obrazech.O pornografii v žádném případě nejde. Na většině obrazů je jedna nebo víc nahých figur, z hlediska běžného…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 18 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].