Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Cesta kolem světa za osmdesát let

"Proto tvrdím, že je to dobře, že nás pozavírali. Vážně i to mi připadá užitečné. Především jsem už nemohl dál škodit. Kdybych zůstal na svobodě, možná bych nadále vězel v přesvědčení, že se podílím na správné věci."

„Proto tvrdím, že je to dobře, že nás pozavírali. Vážně i to mi připadá užitečné. Především jsem už nemohl dál škodit. Kdybych zůstal na svobodě, možná bych nadále vězel v přesvědčení, že se podílím na správné věci.“

„V gulagu existuje toto rčení: Všechny zalígrovat nelze, ale je třeba se o to pokusit.“

Jacques Rossi se narodil ve Francii v roce 1909. Přišel na svět jako pohrobek, a když mu bylo pět let, jeho matka se podruhé provdala za bohatého polského velkostatkáře.

Mládí prožil v Polsku, kde objevil osvícenské filozofy, především Rousseaua. Pod jejich vlivem a pod dojmem první světové války došel k názoru, že svět je nutno od základu změnit. V sedmnácti letech vstoupil do tehdy ilegální komunistické strany Polska. Brzy se rozešel s „buržoazní“ rodinou a stal se profesionálním agentem kominterny, jež využívala jeho výjimečného jazykového nadání. (Už tehdy mluvil deseti jazyky včetně hindu a čínštiny.) Od té chvíle až do roku 1937 křižoval Evropu na ilegálních cestách.

Ze Španělska za polární kruh

Účastnil se občanské války ve Španělsku. Právě tam dostal vzkaz, aby okamžitě přijel do Moskvy. Pochopitelně v západním tisku četl o moskevských procesech, ale byl přesvědčen, že mladému Sovětskému svazu hrozí jakési spiknutí. Ostatně ve Španělsku riskoval život každý den. Poslechl rozkaz a odcestoval do SSSR. „Byl jsem zatčen dřív, než jsem pochopil, že jsem zatčen,“ vzpomíná. Žaloba nejdříve…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 16 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].