Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Léky už nejsou zdarma

Léky už nejsou zdarma

Budeme na to mít

Od poloviny září platí v České republice vyhláška ministerstva zdravotnictví, podle které už stát automaticky neplatí všechny zdravotnické služby. Některé léky a ošetření si hradí přímo pacient. Část výdajů na zdravotní péči tedy přechází ze státního rozpočtu do rodinného.

Tři skupiny léků

Začátek se neobešel bez komplikací. Ministerskou vyhlášku a seznam s cenami léčiv dostali lékaři a lékárníci 48 hodin přede dnem její účinnosti. Logicky tak došlo k administrativním zmatkům a v lékárnách nestihli léky přecenit. Nicméně systém je na světě.Jeho základem je nový seznam, který třídí všechny léky a zdravotní služby do tří skupin: první kategorii hradí pojišťovna plně, druhou částečně a položky ze třetí skupiny si pacient musí zaplatit sám. Pro léčení všech zdravotních obtíží je v první skupině alespoň jeden prostředek. Léky z druhé skupiny pojišťovna proplatí přibližně do výše ceny léku stejného druhu, který je v první skupině. Pokud tedy dá pacient přednost německému aspirinu před českým acylpirinem, musí uhradit rozdíl ceny. Léky i služby třetí skupiny (např. stimulační prostředky nebo kosmetické zásahy a protialkoholní léčba) jsou podle autorů vyhlášky luxusem a občan je platí sám.

Sporné případy rozhodne pojišťovna

Odborníci přivítali vyhlášku především proto, že by měla omezit obrovskou spotřebu farmaceutických výrobků. Horší je to s pacienty.Podle vyhlášky má pacient nárok na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 17 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].