Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Prázdné pulty, zpolitizovaná armáda

Kdo se osobně a nezprostředkovaně setká s dnešní moskevskou realitou, kdo se projde ulicemi, obchody, redakcemi a kdo mluví s místními obyvateli, nabude zvláštního pocitu, že se pohybuje ve snové, neskutečné atmosféře.

Kdo se osobně a nezprostředkovaně setká s dnešní moskevskou realitou, kdo se projde ulicemi, obchody, redakcemi a kdo mluví s místními obyvateli, nabude zvláštního pocitu, že se pohybuje ve snové, neskutečné atmosféře. Na všech pěti televizních kanálech naráží soustavně na reklamy, které jsou oslavou zisku, úspěšného podnikání a zboží, které si ale nemohou koupit ani ti nejmajetnější. Jednoduše totiž neexistuje.

Cenová liberalizace obyvatelstvo ve svých počátcích spíše šokovala: skok cen předčil veškerá očekávání. Nejnižší důchod (o jehož zvýšení se v současné době intenzívně jedná) činí dosud 341 rublů, mzdy se pohybují od 420 do 860 rublů. Po zvýšení by měly dosáhnout jednoho až dvou a půl tisíce. Ceny přitom vzrostly tak, že člověk se může jen hystericky smát. Jestliže např. kilo hovězího stálo před rokem dva ruble, nyní se prodává za 21 až 105 rublů. Zdražilo tedy padesátinásobně. Mléko je dražší 6–46krát (dříve 0,28 ruble, dnes mezi 1,68 až 13 rubly), chléb 5–15krát (před rokem 0,24 ruble, dnes 1,18 až 3,60 rublů). Dámské kozačky stouply ze 130 rublů na 1.620 až 4.000, barevné televizory ze 755 na 11.000 rublů. Platy přitom nerostou. Prakticky nekontrolovatelný růst cen vede k pauperizaci obyvatelstva a některé vrstvy tlačí až na dno společnosti.

Ministr vyzývá ke stávce

Lépe na tom není ani Ukrajina. Životní minimum tu činí 400 kupónů měsíčně, důchodci však za leden dostali ze dvou set kupónů, na něž mají nárok, zálohově pouze sto.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 17 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].