Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Bez zájmu veřejnosti

V úterý 14.ledna začalo u vyššího vojenského soudu v Táboře hlavní líčení s bývalým federálním ministrem vnitra Františkem Kinclem, jeho prvním náměstkem Alojzem Lorencem a náčelníkem druhé správy StB Karlem Vykypělem.

V úterý 14.ledna začalo u vyššího vojenského soudu v Táboře hlavní líčení s bývalým federálním ministrem vnitra Františkem Kinclem, jeho prvním náměstkem Alojzem Lorencem a náčelníkem druhé správy StB Karlem Vykypělem. Jsou stíháni za zneužívání pravomoci veřejného činitele a za omezování osobní svobody.

„Neporušovali platné zákony“

Líčení zatím nepřineslo nic překvapivého. Dosud byla čtena pouze obžaloba, proběhly výslechy obviněných, vypovídali svědci z řad bývalé StB a také M.Jakeš.

Kincl, Lorenc a Vykypěl se hájí tím, že neporušovali tehdejší platné zákony a že obžaloba protiřečí někdejšímu výkladu ustanovení o SNB. Od Vykypělova zástupce Miroslava Chovance či šéfa desátého odboru II.správy StB Petra Žáka se nedalo ve výpovědi čekat nic jiného. Kdyby přistoupili na argumenty obžaloby, ohrozilo by to především je samotné. M.Chovanec dokonce soudu sdělil, že dokumenty StB byly skartovány, protože studenti koncem listopadu obléhali budovu kontrarozvědky, vnikali dovnitř a hrozilo zneužití materiálů.

Kdo dál?

Je jistě chvályhodné, že se justici podařilo shromáždit proti třem prominentům FMV tolik důkazů, aby mohli být postaveni před soud. I když to trvalo dva roky. Bohužel jsou dosud jediní.

Zůstaneme u skartací. Už 15.5.1990 byly k dispozici materiály, z nichž vyplýval jednoznačný závěr - jak u správ StB na krajích, tak na centrální správě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 17 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].