Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Vracím se do Bratislavy

Vracím se do Bratislavy

Rozhovor s bývalým ministrem vnitra Jánem Langošem

Dva roky jste byl federálním ministrem vnitra. Vaše strana prohrála volby a vy jste se ze dne na den stal soukromou osobou. S jakými pocity jste tu změnu přijal?Momentálně převládá pocit osvobození. Nemusím ráno vstávat a jít do práce, mám konečně čas na věci, kterým se chci věnovat. To je ale jen první a značně povrchní reakce, která nemůže dlouho vydržet. Samozřejmě cítím i zklamání, protože změny na ministerstvu vnitra mě stály mnoho energie, která rozdělením státu přijde nazmar. Jsem také zklamaný z rozpadu státu, protože jsem přesvědčen, že každé dělení lidského společenství má negativní charakter.To, že Občanská demokratická unie (ODÚ) prohrála volby, mě ovšem až tak nepřekvapilo - už dlouho jsem tušil, že k tomu dojde. K politice ODÚ jsem ostatně měl a mám výhrady a její porážku proto neberu jako osobní tragédii.

Proč jste tedy za Občanskou demokratickou unii kandidoval?Politicky pro mne bylo členství v ODÚ jediná možnost, svoji roli hrál i sentiment a osobní vztahy k řadě přátel. Neztotožňoval jsem se ovšem plně s politikou ani VPN, ani ODÚ.

Iluze politických novotvarů

Jaké jsou to výhrady?Pravicové strany - Občanská demokratická unie i Demokratická strana - nebyly schopny zformulovat pro voliče srozumitelný a přitažlivý koncept pravicové politiky. ODÚ příliš lehkovážně hospodařila s politickou mocí a důvěrou občanů a lídři obou stran dlouho…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 17 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].