Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Trh musí mít pevná pravidla

Stojíme několikahodinové fronty, abychom se mohli zúčastnit kupónové privatizace, ze všech stran na nás útočí reklamy investičních privatizačních fondů. Většina z nás už asi tuší, že je svědkem a účastníkem unikátního projektu.

Stojíme několikahodinové fronty, abychom se mohli zúčastnit kupónové privatizace, ze všech stran na nás útočí reklamy investičních privatizačních fondů. Většina z nás už asi tuší, že je svědkem a účastníkem unikátního projektu. Zůstává v něm však řada bílých míst.

Právě o nich se hovořilo na pravidelném debatním klubu Respektu v Divadélku v Řeznické. Diskuse trvala čtyři hodiny a zúčastnili se jí naši i zahraniční ekonomové, univerzitní profesoři, akademičtí odborníci, úředníci z ministerstev i podnikatelé. Dnes přinášíme první část stručného výtahu z toho nejzajímavějšího, co v diskusi zaznělo. Druhou část (kupónová privatizace a zahraniční kapitál) otiskneme v příštím čísle. Televizní sestřih mohou diváci vidět ve čtvrtek 23.ledna na programu F1, pokračování 30.ledna.

Ještě jednou stručně - proč privatizovat

Ing.ZDENĚK TŮMA,CERGE (centrum pro ekonomický výzkum a postgraduální studia při fakultě sociálních věd UK):

Často se jako by zapomíná na jednu věc. Že totiž soukromé vlastnictví je základem lidské svobody a jako takové představuje nezbytný základ pro svobodnou demokratickou společnost. V okamžiku, kdy existuje centrální organizace, která rozděluje příkazy a říká, co vyrábět, čeho a kolik spotřebovat atd., dostáváme se k totalitnímu systému. Protipólem je soukromé vlastnictví.

PAVEL KYSILKA,náměstek generálního ředitele SBČS:

Privatizace je samozřejmě primárně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 18 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].