Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Kdo s koho

Stojíme několikahodinové fronty, abychom se mohli zúčastnit kupónové privatizace, ze všech stran na nás útočí reklamy investičních privatizačních fondů. Většina z nás už asi tuší, že je svědkem a účastníkem unikátního projektu.

Stojíme několikahodinové fronty, abychom se mohli zúčastnit kupónové privatizace, ze všech stran na nás útočí reklamy investičních privatizačních fondů. Většina z nás už asi tuší, že je svědkem a účastníkem unikátního projektu.

Po třech měsících, které uplynuly od parlamentních voleb, přistoupili 12.ledna bulharští občané znovu k volebním urnám, aby si tentokrát přímo a poprvé zvolili prezidenta. Přestože volbám předcházela rozsáhlá kampaň a podle několikerých průzkumů veřejného mínění měli do poslední chvíle největší naději kandidáti vládnoucího Svazu demokratických sil (SDS) - dosavadní prezident dr.Želju Želev a básnířka Blaga Dimitrovová - zůstaly nejvyšší státní funkce neobsazeny. Z 22 kandidujících dvojic se sice Želev a Dimitrovová umístili na prvním místě, nedosáhli však ústavou předepsané nadpoloviční většiny. „Nezávislí“ kandidáti Velko Valkanov a Rumen Vodeničarov, jež zcela nepokrytě podporuje Bulharská socialistická strana (BSS, bývalí komunisté), jsou druzí. Nemalým překvapením je třetí místo Žorže Gančeva, „bulharského Tyminského“, který se do vlasti vrátil v roce 1989, a šéfa Ekoglasnosti Petra Berona. Neměli přitom pro svou kampaň k dispozici sdělovací prostředky.

Přestože volební místnosti zůstaly otevřeny i po zákonem stanovené 19.hodině, volily ze 6,7 miliónu oprávněných voličů asi dvě třetiny. Nízká byla účast občanů žijících v zahraničí, zejména etnických Turků, kteří za Živkova…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 18 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].