Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Přímé prodeje

Přímé prodeje

Cílem velké privatizace sice není maximální výnos, ale…

Přímé prodeje se pomalu ale jistě stávají nejspornější součástí tzv. velké privatizace. Nasvědčují tomu aféry a spekulace, které je provázejí: obvinění náměstka Muroně, případ Ptáček, útoky na konkrétní rozhodnutí české vlády, rodinné stříbro atd. Podívejme se na tyto prodeje trochu z jiného pohledu.

Aukce podle teorie her

Jedním ze základních závěrů teorie her je, že nejvyšší ceny při prodeji libovolného zboží dosáhneme, pokud prodáváme v aukci. Zdůvodnit toto tvrzení není obtížné.Představme si, že prodáváme například dům v aukci, které se účastní více než jeden zájemce. Všichni kupci hodnotí dům stejně a jsou ochotni za něj dát maximálně 4.000.000 Kčs, ani o desetník víc. Nebudou-li mít zájemci možnost se dohodnout mezi sebou nebo se navzájem zastrašovat, dům bude skutečně prodán za 4.000.000 Kčs.Pokud totiž jeden kupec nabídne 2.000.000 Kčs, vyplatí se ostatním přihazovat až do té výše, se kterou počítali už předem. Ke stejné částce čtyř miliónů se dostaneme i tehdy, když od všech zájemců vybereme zalepené obálky s nabízenými cenami: všichni totiž z obav před konkurenty nabídnou ihned tu nejvyšší sumu, kterou jsou vůbec ochotni zaplatit.

Vyjednávání

Jakékoliv vyjednávání mezi zájemcem a prodávajícím snižuje cenu, kterou je zájemce ochotný nabídnout. Jde-li transakce přes prostředníka, otevírá se tím možnost úplatku, ale i pokud prodává sám majitel, je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 17 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].