Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Politicky již Srbsko prohrává

V Chorvatsku dnes probíhá agresívní válka proti všemu chorvatskému a proti všemu, co je demokratické v někdejší Jugoslávii.

V Chorvatsku dnes probíhá agresívní válka proti všemu chorvatskému a proti všemu, co je demokratické v někdejší Jugoslávii. Není však možné říci, že k této válce do jisté míry dopomohl i chorvatský předvolební a povolební nacionalismus?

Válka je důsledkem vzniku nacionálního socialismu v Srbsku. Toto hnutí má expanzionistický charakter a nutně vede k válce, to je nesporné. Před válkou v Chorvatsku došlo k vojenskému puči v Kosovu, poté k násilné anexi Vojvodiny, válce v Slovinsku a nyní i v Chorvatsku. Válka by propukla bez ohledu na předvolební a povolební politiku Chorvatska.

Spolu s kolegou M.Nobilem (též poradce prezidenta - pozn.aut.) jsme loni v lednu napsali knihu s názvem „Jugoslávská lidová armáda - válka proti Chorvatsku“. Na základě analýzy různých proslovů armádních velitelů, především generálů Mamuly, Kadijeviče a Adžiče, bylo jasné, že armáda se připravuje na válku. Chorvatsko mezitím stále doufalo, že k válce nedojde, podle názoru prezidenta Tudjmana bylo možné se válce vyhnout rozhovory s Evropským společenstvím a americkým State Departmentem, ale i s armádním velením a Miloševičem. Základní cíl chorvatské vlády - suverenita chorvatského státu - měl být dosažen rozhovory.

Můžeme jen spekulovat, zda spoluúčast srbské menšiny v Chorvatsku na agresi by byla menší, kdyby obě strany, jak prezident Tudjman a jeho vláda, tak představitelé srbské menšiny, našli nějaký modus vivendi. Vinu za to ovšem nenese Tudjman,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 17 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].