Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Potrat

Potrat

Více než 180.000 žen v ČSFR podstoupí ročně umělé přerušení těhotenství. Potrat je pro ně nejdostupnější formou antikoncepce.

Interrupční zákon z roku 1986 ukončil činnost potratových komisí, svým zněním se zařadil mezi nejbenevolentnější na světě. Počet potratů v Československu se po jeho schválení zvýšil o dvacet pět procent. Takový nárůst nepředpokládal nikdo: i největší škarohlídi hádali maximálně devět procent. Ve velkých městech je dnes víc potratů než živě narozených dětí. Důvod: všeobecná neinformovanost a neochota českého a slovenského obyvatelstva bránit se nechtěnému těhotenství antikoncepcí.

Plánování ne, fatalismus ano

„Můžu vám napsat leda český Neogest, ale ten většinou není k sehnání. Nebo nějaké nové švýcarské pilulky. Avšak ženské, kterým jsem je předepsala, po nich otékají, mají bolesti břicha, migrény.""Co mi tedy doporučujete?""Aspirin. Mezi kolena.“ Ženská lékařka na středisku v Praze 6 nežertuje. Stejně jako většina ostatních žen u nás považuje hormonální antikoncepci za zdraví škodlivou. A jinou prostě nezná.V lékárně v Hybernské ulici se na zákaznici lékárnice utrhne: "Antikoncepci máme jen na předpis. Jakou, do toho vám nic není. To je věc doktora!"V soukromé lékárně doprodali antikoncepční krém i pěnu švýcarské výroby, magistra mi nese ukázat věcičku, kterou prodávají jenom na předpis, abych si mohla poznamenat její název. Na první pohled připomíná plastikovou radlici. Lékárnice nad tělískem vhodným pro ženy,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 18 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].