Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Zpravodajské hry

Federální bezpečnostní informační služba stále hledá svou tvář. V podstatě od jejího vzniku se vedou spory, jakých metod by měla při své práci používat.

Federální bezpečnostní informační služba stále hledá svou tvář. V podstatě od jejího vzniku se vedou spory, jakých metod by měla při své práci používat.

Zhruba před rokem zvítězil názor, že by naše tajná služba měla pracovat pouze pomocí tzv. otevřených zdrojů - to znamená číst a vyhodnocovat vše, co je publikováno v tisku, rozhlasu nebo televizi a tyto analýzy poskytovat kompetentním úřadům (mimochodem dodnes nic jiného nedělá). Bývalý ředitel FIS J.Novotný ihned po svém jmenování prohlásil, že jeho úřad nevyužije ani starou agenturní síť StB a nebude ani zakládat novou.

Všichni jsou nepřátelé

Dnes jsou si však pracovníci úřadu, ale i odborníci z federálního ministerstva vnitra vědomi, že to bylo rozhodnutí chybné. Vycházelo se při něm z předpokladu, že kromě KGB jsou s námi všechny zpravodajské služby v „přátelském svazku“. Bude tedy stačit ochrana proti možnému ohrožení ze strany propuštěných pracovníků bývalé StB a několika extrémních organizací).

Kdyby skutečné šlo pouze o to, asi by otevřené zdroje stačily. Jenže každá zpravodajská služba se pokouší specifickými prostředky (hlavně pomocí agenturní sítě) získat co nejvíc informací o zájmech, metodách a formách práce jiných speciálních služeb a nerozlišuje nějak významně pojem přítel a nepřítel. Všichni jsou pro ni protivníci. Nehledá se nepřítel, ale druh ohrožení - ve světě jde velmi často o prodej zbraní.

Dnes tedy FBIS víceméně navazuje na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 16 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].